سردرد ميگرني :
احساس فشار ، درد و ضربان در قسمتي از سر که بطور معمول همراه با تهوع ، استفراغ و حساسيت شدبد به نور و صدا مي باشد . اين درد ممکن اسن براي ساعتها و يا حتي روز ها ادامه پيدا کند و شخص مبتلا به ميگرن ترجيح مي دهد براي کاهش سردرد در مکاني تاريک و بدون صدا استراحت کند .
شروع حملات ميگرن معمولا از دوران کودکي و نوجواني و يا ابتداي جواني مي باشد .
نوع شايع تر ميگرن که به نوع تيپيک معروف است به صورت يک درد تدريجا شديد شونده و ضرباني در يک طرف سربروز مي کند که اغلب موارد به همراه علايمي چون تهوع و استفراغ ،ترس شديد از نور يا صدا مي باشد . موارد غير معمول ميگرن نيز وجود دارد که مي تواند دوطرفه وغير ضربان دار باشد. اين نوع در زنان بيشتر ديده مي شود
ژنتيک و دلايل محيطي و تغييرات درناقلهاي مغزي بخصوص کاهش سرتونين از دلايل اصلي مي باشند .
در کل مي توان مراحل بروز سردرد را به چهاربخش تقسيم کرد :
پيش از حمله :
يک روز يا دو روز قبل از شروع سردرد علايمي همچون يبوست ، افسردگي ، تحريک پذيري ، سفتي گردن ، خميازه کشيدن پي در پي و اشتياق زياد به خوردن بروز پيدا مي کنند .
علايم سيستم عصبي ( آورا ) :
در بعضي موارد قبل از شروع سردرد مواردي از علايم سيستم مرکزي هشدار دهنده اي بروز پيدا مي کنند .علايمي همچون نقاط جرقه زننده در جلوي چشم ، نقاط کور در ميدان بينايي و يا احساس خواب رفتگي يا گزگز در اندام ها ، علايم حرکتي يا اختلال در تکلم که در مواردي مي توانند تا يک ساعت به طول بکشد .
حمله :
اين مرحله شامل سردرد است که بيشتر به صورت يک طرفه ، ضربان دار و در قسمت گيجگاهي بروز پيدا مي کند و در موارد درمان نشده ممکن است تا 72 ساعت ادامه پيدا کند .
اين مرحله همراه با حالت تهوع و استفراغ ، حساسيت شديد به نور ، صدا و حتي حسايت زياد به برخي از طعم ها مي باشد . تاري ديد و احساس سبکي در سر و برخي از موارد شديد حتي حملات غش نيز در برخی از افراد گزارش شده است . .
پس از حمله :
بعد از اتمام حمله ، احساس خستگي و يا نياز به خواب و يا روحيه کمي شاد نمايان مي گردد .
در اکثر موارد عوامل شناخته شده که باعث شروع و تشديد سردرد مي شوند ، وجود دارد که عوامل شعله ور کننده حملات میگرنی نام دارند :
1- مواد غذايي: از جمله مواد غذايي ترش و شور، پنير هاي مانده ، ادويه هاي تند و بعضي از افزودنيها ومواد نگه دارنده مصرف الکل ونوشيدنيهاي کافين دار. حتي گرسنگي و نخوردن يک وعده غذايي مي تواند باعث سردرد گردد .
2- استرس : تنش و اضطراب و استرسهای ناگهانی باعث شروع و همچنين تشدید میگرن مي گردند.
3- محرکهاي حواس : مانند سر و صداي زياد ، بعضي از بوها مانند بوي رنگ ، دود سيگار ، بعضي ازعطرها ، روشنايي زياد مانند نور آفتاب و نورهای فلاش .
4- تغييرات درالگوي خواب : کم خوابي و بی خوابی و يا حتی خوابیدن به مدت زیاد و تغییر الگوی خواب .
5- فعايتهاي فيزيکي : مانند ورزش سنگين و طولاني و در بعضي موارد فعاليت جنسي
6- داروها : مانند قرص هاي جلوگيري از بارداري ، قرص نيتروگليسرين .
7- تغييرات هورموني: در زنان تغييرات هورموني باعث تشديد علايم مي گردند و اغلب قبل و هنگام عادت ماهیانه علايم تشديد می شوند .
8- انتقال ژنتیک : در حدود 90 در صد از افراد مبتلا به میگرن سابقه حمله میگرن در خانواده وجود دارد ، بنابراین احتمال انتقال ژنتیکی در این بیماری وجود دارد .
درمان :
اصولا ميگرن بهبودي کامل پيدا نمي کند اما با درمانهاي جديد دارويي و غير دارويي مي توان از شدت درد و تعداد حملات کاست .
درمان دارويي ميگرن شامل دو دسته مي باشند :
- داروهاي ضد درد : اين دسته از داروها هنگام شروع علايم سردرد ميگرني استفاده مي شوند و باعث کاهش علايمي مي شوند که شروع شده اند . براي دريافت پاسخ مناسب بهتر است با شروع علايم هر چه زودتر اين داروها استفاده شوند . انواع مختلفي از داروها وجود دارند که بايد تحت نظر پزشک تجویز شوند.
- داروهاي پيشگيري کننده : اين دسته از داروها جهت پيشگيري از شروع حمله کاربرد دارند و باعث کاهش مدت ، شدت و تعداد حملات می شوند .
اين داروها بايد به طور منظم و طولاني استفاده شوند .
در موارد زير فرد کانديد درمان با داروهاي پيشگيري کننده است:
1- بيش از 4 حمله سردرد میگرن در ماه .
2- مدت حملات سردرد میگرن بيشتر از 12 ساعت باشد .
3- عدم پاسخ به داروهاي ضد درد. معول
4- علايم عصبي (آورا ) و گزگز و خواب رفتگي طولاني بدن